Recensie ‘Every Day’ – David Levithan

Op 17 februari bespraken wij het boek ‘Every Day’ van David Levithan. Althans… Wij deden een poging tot 😉 Wij hebben misschien een kwartiertje over het boek gesproken en het voor de rest over de opening van de Harry Potter expo en Drakenfantasy gehad. Wij waren daar net íets enthousiaster over. Eileen vertelt hieronder waarom. 

Every Day van David Levithan is kunst, maar de vraag is maar net of je ook van deze vorm van kunst houdt.

Hoofdpersoon A is een aparte. A verandert namelijk iedere dag om 12 uur middernacht van lichaam. De regel? A komt nooit in hetzelfde lichaam en blijft altijd binnen een bepaald bereik van het oude lichaam. A’s leventje gaat al zestien jaar lang goed, tot A op een dag iemand ontmoet die heel het leven anders maakt. A wordt verliefd.
Maar het zal voor de lezer niet als verrassing komen dat verliefd worden op iemand heel lastig is als je iedere dag een ander persoon bent.
Het concept is verfrissend, het idee is nieuw, maar daar beginnen de haarscheuren te komen in Levithans boek.

A gaat dus alle moeite doen om de liefde achterna te jagen. Voorzie je problemen? Dat kan prima kloppen! Uit het karakter treden van de personen waar A in zit, coEveryDayBannermplete chaos en verwarring brengen in mensen hun levens? Alleen zodat A liefde kan voelen? Absoluut waar.
Waar A eerst regeltjes had gesteld om zoveel mogelijk mee te gaan in het leven van de persoon waar A zich in bevond, worden alle regels overhoop gegooid om dus Rihannon maar te kunnen zien. Oké, vooruit, A doet een of twee keer iets goeds met die eigenschap om iedere dag van lichaam te veranderen. Maar verder?

Buiten dat A zich als een egoïstisch persoon gedraagt en bereid is anderen hun leven te vergallen en Rihannon ook in problemen te brengen, zitten er meer haken en ogen aan het verhaal. Uit het niets komt er een persoon naar voren die dezelfde gaven heeft als A. Daarmee is alles gezegd. Geen uitleg. Geen verklaring. Het is er gewoon, je dealt er maar mee. Hallo? Als je als schrijver de lezers gaat prikkelen om vragen te stellen, willen lezers ook graag dat deze vragen beantwoordt worden. Ook de hele liefdescirkel (want A is niet een persoon, snap je ‘m) tussen A en Rihannon is maar vaag.
Oké, eerlijk is eerlijk, sommige boeken siert het juist als er vragen blijven. Maar dit boek voelt zo gebroken, alsof er een aantal ideeën in Levithan zijn opgekomen, hij deze op papier heeft gegooid, een slok drank heeft genomen, maar eens is gaan schrijven en op een gegeven moment na 200 pagina’s dacht: ‘oké, dit kan ik uitgeven, mensen hebben wat te lezen, ga wild’ en dat hij daarmee niet heeft nagedacht of het boek af was. Oké, het verhaal tussen A en Rihannon is af, dat heeft hij keurig gedaan. Maar wat mij betreft had hij heel dat dramaverhaal gewoon kunnen skippen. Schrijven over het concept dat A van lichaam kan veranderen was al interessant genoeg geweest. Rihannon was voor mij totaal geen nuttige toevoeging.
Voor mij was Every Day een grote frustratie. Vanaf het moment dat A verliefd werd, vroeg ik mij al af wanneer dit gejammer ging stoppen. Ik denk oprecht dat dit boek voor mensen leuk kan zijn. Als je oké bent met je geen vragen te stellen, als je in staat bent gewoon een boek te lezen en ervan te genieten. Mij lukt het niet. Ik raad dit boek niet aan.

Maar goed. Misschien is dit ook wel de reden dat ik niet van kunst hou.

Houd je wel van kunst en wil je net als Eileen een oordeel vellen? Bestel het boek hier. De boeken van Levithan zijn altijd een beetje anders dan anders. Als je van arty en experimentele boeken houdt, is ‘Every Day’ zeker een boek voor jou! Laat hieronder weten wat je van ‘Every Day’ vindt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s